Mühür zengini muhtarlar

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köy ve Mahalle İdareleri Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Tahir Hacıahmetoğlu, Türkiye'de büyük şehirlerde ''mühür parası'' adı altında ayda 7 ile 19 bin YTL arasında gelir elde eden muhtarlar bulunduğunu, taşrada ise çoğu muhtarın Bağ-Kur'a borcu yüzünden hapis cezası ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hacıahmetoğlu, Türkiye'de 52 bin dolayında muhtar olduğunu, bunların 8 bine yakınının ''gelir düzeyinin çok yüksek olduğunu'' ifade etti. Genel başkan seçildikten sonra ilk iş olarak muhtar ödeneklerini attırmak için girişimde bulunduklarını kaydeden Hacıahmetoğlu, 120 YTL olan ödeneklerin 240 YTL'ye çıkarıldığını hatırlattı.

Özellikle büyük şehirlerdeki mahalle muhtarlarının ''mühür parası'' adı altında büyük gelirler elde ettiğini savunan Hacıahmetoğlu, şunları söyledi:

''Bu gelirler kayıt altına alınmıyor. Biz bu mühür paralarının ya kaldırılmasını ya da kayıt altına alınmasını istiyoruz. Taşrada sosyal güvencesi olmayan muhtarlar yasaya göre Bağ-Kur'lu olmak mecburiyetinde. Bağ-Kur'lu olunca da primi kendiniz ödemek zorundasınız. Böyle olunca muhtarların elinde hiçbir şey kalmıyor. Özellikle köylerde vatandaşlar her şey için muhtarı bulur. Vatandaşın cenazesinde, hastasında, düğününde muhtar vardır. Ama çoğu muhtarın Bağ-Kur'a borcu var. Hatta Bağ-Kur borcu yüzünden hapis cezası gelecek muhtarlarımız var.''

Bağ-Kur'a borcu olan muhtarların yanında çok yüksek miktarlarda gelir elde eden muhtarlar olduğunu iddia eden Hacıahmetoğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye'de büyük mahallelerde aylık 7 ile 19 bin YTL arasında geliri olan muhtarlar var. Bu gelir hiçbir vergiye tabi değil. Edirne'deki muhtar yasal hakkı olmasına rağmen mühür parası almıyor. Ama İstanbul'un Bahçelievler İlçesi'nde siz muhtar seçildiniz, her ikamet belgesi için 1.5 YTL... Düşünün buradan gelen geliri.''

Mühür parasının kaldırılmasını isteyen Hacıahmetoğlu, ''Mühür parası kaldırılsın, muhtarların maaşı asgari ücret veya asgari ücretin yüzde 80'i düzeyinde olsun. Sabit bir şeye bağlansın. Ayrıca muhtarlar kullandığı elektrik, telefon ve suyun bedelinin yüzde 50'sini ödesin. Bu çok büyük bir olay değil. Sadece büyük mahallelerdeki muhtarlar baz alınarak iş yapılmamalı'' diye konuştu.

Türkiye'de çok sayıda muhtarın ''sadece hizmet için'' çalıştığını vurgulayan Hacıahmetoğlu, ''Hizmet için gelmiş olan muhtarları tenzih ediyorum, sırf mühür parası, tabanca ruhsatı veya desinler için muhtar olan arkadaşlarımız var'' dedi.

Hacıahmetoğlu, muhtarın şahsına tabanca ruhsatı verilmemesi gerektiğini de savunarak, şunları söyledi:

''Tabanca ruhsatı ya köyün ya da mahallesinin adına verilmeli. Muhtar görevde kaldığı sürece bu silahı taşısın, ama şahsına ruhsat verilmesin. Düşünün Türkiye'deki her muhtarın silah ruhsatı aldığını, bu onbinlerce silah yapar. Her 5 yılda bir bu silahların sayısı artar. Benim de muhtarlık yaptığım dönemde aldığım bir silahım var. Bu silahı geri vermeyi düşünüyorum. Bunu söylediğim zaman büyük tepkiler aldım. Alışılmış bir şeyleri bozmaya kalkarsanız tepkiler alırsınız, ama bu tepkilerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlar düşündüğü zaman benim söylediklerimin doğru olduğunu anlayacaklar. Muhtar, seçilmiş adamdır. Mahallesine, köyüne hizmet etmek için seçilmiştir, ne işi var silahla, ne işi var mühür parası ile ne işi var desinlerle. Muhtarlık böyle olmamalı. Bunlar beni yaralıyor. O zaman devletin resmi daireleri de mühür basıyor, onlar da para alsın.''

Hacıahmetoğlu, muhtar ödeneklerinin çok fazla arttırılmaması gerektiğini, aksi halde kırsal bölgelerde sıkıntılar olabileceğini kaydetti.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber